Cavia’s

Cavia’s werden 3000 jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd door de Inca’s in wat nu Peru is.
Cavia’s worden in Peru, Bolivia en Ecuador vaak in huis gehouden. Het dier wordt onder andere gevoed met etensrestjes van het gezin. Ze vormen het hoofdmenu op sommige trouwfeesten in Peru en vervullen bij traditionele genezingsrituelen de rol van opvanger van boze geesten.
Cavia’s zijn weinig atletisch: springen en klimmen gaan hen niet gemakkelijk af. Een cavia die van een meter hoogte op de grond valt kan dan ook ernstig inwendig letsel oplopen. Cavia’s zijn het actiefst in de ochtend- en avondschemering.
Cavia’s die la huisdier worden gehouden moeten altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben.
Aan het gedrag van cavia’s is veel af te leiden. Als een cavia knort, wil hij daarmee aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. Als een cavia gaat sissen en/of klappertanden is er iets mis. Hoog, hard piepen (door sommige mensen ook fluiten genoemd) doet een cavia om aandacht te trekken. Een brommerig gekwetter is een geluid dat bij de hofmakerij hoort. Met behulp van neuscontact en beetje duwen  herkennen ze geuren en maken ze contact. Huppelen en springen zijn uitingen van plezier, energie en speelsheid (het zijn wat dit betreft net mensen…). Als ze voorzichtig de omgeving willen verkennen strekken ze hun kopje naar voren.

Klik hier voor meer info