Bijen

Aan het einde van de Hermelijnstraat nabij de IJsweg bevindt zich de bijenhal van het dierenpark. Hierin beoefenen enkele enthousiaste imkers hun hobby. In de hal bevinden zich – al naar gelang het jaargetijde – gemiddeld 10 kasten met bijen.

Bijenbevolking
De bijen vliegen in een straal van 3 km om de kasten op zoek naar nectar en stuifmeel dat ze gebruiken als voedsel voor zichzelf en hun jonge kroost. Tijdens hun zoektocht bezoeken ze heel veel planten en bomen en dragen zo bij aan de bevruchting van vruchten en zaden. Een sterk bijenvolk bestaat in de zomer uit ongeveer 50.000 exemplaren. In de winter overwinteren ze samen met de koningin in de bijenkast en is hun aantal geslonken tot 5.000 à 15.000 bijen.

Honing
De bijen van het dierenpark zorgen voor honing die twee keer per jaar door de imkers wordt gewonnen. In het voorjaar bestaat deze honing vooral uit een mix van nectar uit paardenbloemen, acacia, wilg en fruitbomen. In de zomer lindebloesem en zomerbloemen die bij u in de tuin en de omgeving te vinden zijn. Als er voldoende honing is, wordt deze ook verkocht in de kantine van het park.

Bijenzwerm
Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich erg snel. De imker probeert dit gecontroleerd te laten plaatsvinden. Maar soms ontstaat er een zogenaamde zwerm. Een flink deel van een volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met een koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm vaak een tussenstop; je kunt dan een klont bijen zien aan een boom, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen.
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om te steken en zeker niet als er geen honingvoorraad te verdedigen valt. Laat de bijen met rust en waarschuw een imker, deze komt de zwerm bij u ophalen:
Cor Boudewijns (tel. 0492-463004)
Ad van den Broek (tel. 06-50476120)
Piet Peters (tel. 0492-465521)

Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV)
De NBV richt zich op alle bijenhouders in Nederland, zowel de hobbyimker als de beroepsmatige imker. Bij de NBV kunnen ook mensen terecht die belangstelling hebben voor honingbijen en aanverwante insecten zoals solitaire bijen en hommels. Klik hier voor meer info over de NBV.

Wespen en andere insecten
Regelmatig wordt melding gedaan van overlast door wespen en andere insecten die zich in en om uw huis bevinden.
U mag voor de verwijdering daarvan de imkers niet inschakelen.

Klik hier voor meer info over bijen