Duiven
Duiven Columbidae (Duiven en tortels)
Vrouwtje: duivin, mannetje: doffer (iets forser).
Het vrouwtje legt 2 eieren met een tussenpose van 2 dagen, en deze eieren worden bebroed door het koppel. Na 18 dagen komen de jonge duiven uit, en worden vervolgens ook door het koppel verzorgd.
Al in de vijfde dynastie van het oude Egypte (±2000 v.Chr.) bestonden er tamme duiven; ze worden al lang gehouden door de mens. Als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, maar hoofdzakelijk als postduif vanwege hun fenomenale oriëntatievermogen.
Klik hier voor meer info
Kingduif
De kingduif is een zware rasduif (800-1200 gram) die behoort tot de kipduiven.
Typisch is zijn dikke kop en de omhoog gerichte staart. Het is één van de rustigste duivenrassen; dat zal wel te maken hebben met zijn gewicht. Zelfs nieuwe exemplaren kun je al na enkele dagen de vrijheid schenken; ze komen immers niet tot vliegen. Een hindernis van zo’n 2 meter is voor hen al een serieuze uitdaging.
Kingduiven zijn erg aaibare duiven. Ze slaan ook niet op de vlucht als hun baasje het hok betreedt. Als je ze door het gras ziet stappen, ziet dat er ook erg sierlijk uit – de kop wordt als het ware hooghartig in de lucht gehouden.
Klik hier voor meer info over de kingduif