Kraanvogels

Wij hebben één koppel jufferkraanvogels, die in de volière naast de kippenhokken zijn gehuisvest. Het is de kleinste soort kraanvogels. Ze zijn lichtgrijs, met zwart op de kop, nek en borst. Aan de kop zitten twee pluimen van witte veren. De oogjes zijn felrood. Ze komen voor van Europa tot China. Hun aantallen nemen helaas af omdat hun leefgebieden door de mens worden bedreigd.
Het zijn trekvogels, die in herfst en najaar in grote groepen van soms wel duizenden exemplaren op en neer reizen tussen zomer- en overwinteringsgebied. Ze zijn dan gedurende enkele dagen ook te vinden in ons Nationale Park De Groote Peel, waar ze een tussenstop maken. Ze vliegen in grote v-formaties, waarbij ze veel lawaai maken.
Kraanvogels vormen een paar voor het leven. In gevangenschap planten ze zich moeilijk voort omdat ze in de lucht paren. Als ze noodgedwongen op de grond paren blijken de eieren vaak onbevrucht. Kraanvogels staan bekend om hun prachtige dansen. Ze doen dit gedurende het gehele jaar, waarbij alle vogels in de groep meedoen. Deze dans wijkt overigens af van de paringsdans.Klik hier voor meer info